You are currently viewing ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: Γιατί η ουρολοίμωξη αγαπάει το καλοκαίρι?

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: Γιατί η ουρολοίμωξη αγαπάει το καλοκαίρι?

Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά και εμείς είμαστε ενημερωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε όλα σωστά και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ουροποιητικού, -την περίοδο του καλοκαιριού, είναι η ουρολοίμωξη, η οποία συναντάται μάλιστα συχνότερα στις γυναίκες λόγω της ανατομίας τους!

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, είναι μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού μας συστήματος – στα νεφρά, στους ουρητήρες, στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις περιλαμβάνουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα – την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Συμπτώματα

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά όταν προκαλούν μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Ισχυρή και επίμονη αίσθηση για ούρηση
-Μια αίσθηση καψίματος κατά την διάρκεια της ούρησης
-Θολά ούρα
-Τα ούρα εμφανίζονται κόκκινα, φωτεινά ροζ ή κόλα – ένα σημάδι αίματος στα ούρα
-Έντονη μυρωδιά ούρων
-Πυελικός πόνος, στις γυναίκες – ειδικά στο κέντρο της λεκάνης και γύρω από την περιοχή του ηβικού οστού

ΓΙΑΤΙ Η ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη συχνή εμφάνιση της ουρολοίμωξης την περίοδο του καλοκαιριού, είναι η επαφή με τα μικρόβια που βρίσκονται στην άμμο, όταν πηγαίνουμε στην παραλία αλλά και μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό είναι δυστυχώς ένας κανόνας που συχνά αμελούμε και έτσι ενισχύεται η εμφάνιση της εν λόγω λοίμωξης!
Ένας επίσης θετικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει σε ουρολοίμωξη, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων και αποδυναμώνουν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας.
Στα παραπάνω προστίθετε και η ανάγκη περισσότερων μετακινήσεων, – ταξίδια, τα οποία οδηγούν σε αναγκαστική χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας ή αναγκαστικά “κράτημα” της ούρησης για αρκετή ώρα.

Επιπλοκές

Όταν αντιμετωπίζονται άμεσα και σωστά, οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος οδηγούν σπάνια σε επιπλοκές. Αλλά χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Οι επιπλοκές μίας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν: α)Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ειδικά σε γυναίκες που εμφανίζουν δύο ή περισσότερες υποτροπές σε περίοδο έξι μηνών ή τέσσερις ή περισσότερες εντός ενός έτους. β)Μόνιμη νεφρική βλάβη από οξεία ή χρόνια νεφρική λοίμωξη λόγω μη πρόληψης και αντιμετώπισης προηγούμενης ουρολοίμωξης γ) Αυξημένος κίνδυνος σε έγκυες γυναίκες να γεννήσουν μωρό ελλιποβαρές ή γεννήσουν πρόωρα και τέλος ακόμα και δ)Σήψη, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας λοίμωξης, ειδικά εάν η λοίμωξη εξελιχθεί προς τα “πάνω” από το ουροποιητικό μας σύστημα προς στους νεφρούς μας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως σχεδόν κάθε γυναίκα πάσχει τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια ζωής της από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και πως η συχνή και παραμελημένη λοίμωξη οδηγεί συνήθως σε χρόνια νόσο του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα;

Με απλές συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να αποφύγουμε φυσικά τις ουρολοιμώξεις! Σημαντική είναι η άφθονη κατανάλωση υγρών, καθώς έτσι βοηθάμε την αποβολή των μικροβίων από την κύστη μέσω της ούρησης. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη C, όπως είναι και το CRANBERRY, βοηθούν στη μη παραμονή μικροβίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού μας συστήματος. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και ανθρακούχων καλό είναι να αποφεύγετε.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447 
https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/ 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/189953#treatment 
https://emedicine.medscape.com/article/233101-treatment