You are currently viewing ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΤΡΑΣ: Υπερπλασία προστάτη – Αντιμετώπιση με “Πράσινη Θεραπεία”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΤΡΑΣ: Υπερπλασία προστάτη – Αντιμετώπιση με “Πράσινη Θεραπεία”.

Το Saw Palmetto είναι η “Πράσινη” λύση για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη,

Από τις πιο συχνές παθήσεις του προστάτη, που εμφανίζεται ιδιαιτέρως σε άνδρες άνω των 40-45 ετών, είναι η υπερπλασία προστάτη, δηλαδή η διόγκωση του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη προκαλεί μια σειρά σταδιακά επιδεινούμενων συμπτωμάτων, όπως: συχνουρία, νυκτουρία (αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας), καθυστέρηση στο ξεκίνημα της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστεως, επιτακτικότητα. Τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, τα οποία δεν έχουν λάβει θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε αιματουρία, ουρολοιμώξεις, επίσχεση ούρων, λιθίαση ουροδόχου κύστεως, νεφρική δυσλειτουργία.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ SAW PALMETTO (SERENOA REPENS) ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΠΤΩΜΑΤΩΝ

Μια από τις επιλογές μη χειρουργικής, αντιμετώπισης και ανακούφισης από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη αποτελεί η “πράσινη θεραπεία”, η χορήγηση δηλαδή φυτικών σκευασμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενή.

SAW PALMETTO (Serenoa Repens): Το λιποστερολικό εκχύλισμα του saw palmetto έχει αντιανδρογονικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη και αντιοιδηματική δράση.

Το εκχύλισμα του βοτάνου αυτού παράγεται από τις καστανόχρωμες ρώγες του φυτού saw palmetto το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες για τη θεραπεία των προβλημάτων του προστάτη. Τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η φυσική θεραπευτική ουσία που προέρχεται από αυτό το βότανο έχει ποσοστό επιτυχίας 90% στη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη, σε ότι αφορά τη βελτίωση της ροής των ούρων, στην καλή κένωση της ουροδόχου κύστης, στην αίσθηση πόνου και δυσφορία κατά την ούρηση, στην αποφυγή της νυχτερινής ενούρησης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του φυτού αποκλείει τη δράση του ενζύμου που προάγει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης (η οποία προκαλεί την αύξηση του μεγέθους του αδένα).

Η ευεργετική επίδραση του saw palmetto είναι αθροιστική, και επομένως η μακροχρόνια χρήση του εξασφαλίζει μεγαλύτερη βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Το λιποστερολικό εκχύλισμα του saw palmetto προσφέρει συμπυκνωμένες ποσότητες στερολών και λιπαρών οξέων.

Διπλές-τυφλές κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι 320mg λιποστερολικού εκχυλίσματος από καρπούς σερενόας είναι ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Στο Journal of the American Medical Association δημοσιεύτηκε μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα σερενόας ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το finasteride (Proscar) στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η κλινική αποτελεσματικότητα του βοτάνου έχει δειχθεί σε δοκιμές διάρκειας από έξι μήνες έως και τρία χρόνια.

Τι κάνει τόσο δημοφιλή τη χρήση “Πράσινων” Σκευασμάτων?

Αυτό που κάνει τη χορήγηση “πράσινων” σκευασμάτων με βάση το saw palmetto τόσο δημοφιλή σε αρκετούς ιατρούς και στους ασθενείς τους, είναι η έλλειψη σημαντικών ανεπιθύμητων παρενεργειών και τοξικότητας. Η χορήγησή τους ενδείκνυται σε άτομα όλων των ηλικιών και αφορά και σε ανακούφιση αλλά και σε αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Εν κατακλείδι, η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση, που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και η οποία επιδεινώνει αρκετά την ποιότητα ζωής τους. Η χορήγηση “πράσινων” σκευασμάτων αποτελεί σήμερα, μια ευρέως αποδεκτή και αποτελεσματική επιλογή. Είναι ασφαλής, με καθόλου έως ελάχιστες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το εκχύλισμα του φυτού serenoa repens, είναι η πιο συχνή επιλογή, που θα προτείνουν ιατροί,  οι οποίοι θέλουν να δώσουν την επιλογή της φυσικής αντιμετώπισης στους ασθενείς για τα συμπτώματά τους, και να αποφύγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

https://www.galinos.gr/web/drugs/main/substances/serenoa 
https://www.sciencedirect.com/search?qs=prostate%20enlarged
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
https://www.nia.nih.gov/health/prostate-problems
https://medlineplus.gov/ency/article/000381.htm
https://www.nhs.uk/conditions/prostate-enlargement/
https://www.cancer.gov/types/prostate/understanding-prostate-changes
http://www.tzaneio.gr/wp-content/uploads/epistimonika_xronika/p15-3-2.pdf