Γνωρίζοντας τα Θεραπευτικά Συστήματα Διαδερμικής Απορρόφησης!

Γνωρίζοντας τα Θεραπευτικά Συστήματα Διαδερμικής Απορρόφησης!

Διαδερμικά έμπλαστρα ή θεραπευτικά διαδερμικά συστήματα  (transdermal therapeutic systems – TTS) είναι συστήματα μεταφοράς ουσιών που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Οι ενεργές ουσίες απορροφούνται από το δέρμα και μεταφέρονται στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ο πρωτοποριακός αυτός τρόπος έχει διευκολύνει τη διαδικασία της χορήγησης διαφόρων ουσιών σε ασθενείς εδώ και περίπου 30 χρόνια.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

Αντιμετωπίστε με 100% φυσικό, πρωτοποριακό και αποτελεσματικό τρόπο, θέματα όπως:

Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα έμπλαστρα είναι πως ο ασθενής δε χρειάζεται να θυμάται πότε πήρε χάπι ή πότε πρέπει να πάρει το σιρόπι κ.τ.λ. Το έμπλαστρο λειτουργεί μέσω μίας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ενώ ο χρήστης του συνεχίζει τους καθημερινούς του ρυθμούς, – ακόμα και αν ταξιδεύει αρκετά ή δουλεύει διαφορετικές βάρδιες, κοιμάται αργά κ.ο.κ. Τα συστατικά απελευθερώνονται σταδιακά σε προγραμματισμένο χρόνο στο δέρμα μέσω της απορρόφησης. 

Η εφαρμογή της διαδερμικής απορρόφησης συστατικών για διάφορες παθήσεις, είναι μια πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί από την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των χιλιετιών και συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή καταπλασμάτων, τζελ, αλοιφών, κρέμας και πάστας. Αυτές οι εφαρμογές προορίζονταν κυρίως για ένα τοπικό αποτέλεσμα.

Η χρήση αυτοκόλλητων επιθεμάτων  για συστηματική χορήγηση ουσιών και φαρμάκων είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο.

Ιστορία των διαδερμικών επιθεμάτων

Το πρώτο αυτοκόλλητο επίθεμα διαδερμικού συστήματος διανομής (TDDS) εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 1979 (έμπλαστρο σκοπολαμίνης για κινητική ασθένεια). Τα έπιθέματα νιτρογλυκερίνης εγκρίθηκαν το 1981. Αυτή η μέθοδος χορήγησης έγινε ευρέως αναγνωρισμένη όταν τα επιθέματα νικοτίνης για διακοπή του καπνίσματος κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1991.

Το TDDS προσφέρει φαρμακολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη στοματική οδό και βελτιωμένη αποδοχή και συμμόρφωση των ασθενών. Ως εκ τούτου, έχουν αποτελέσει σημαντικό τομέα φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Πρόοδος των διαδερμικών επιθεμάτων

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που συνδέονται με τη διαδερμική χορήγηση φαρμάκου. Με αυτήν την οδό χορήγησης, είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο πόνος και ο προ-συστηματικός μεταβολισμός. Επιπλέον, το φαρμακοκινητικό προφίλ του φαρμάκου είναι πιο ομοιόμορφο με λιγότερες διακυμάνσεις.

Ωστόσο, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος η κεράτινη στιβάδα αποτελεί ένα ισχυρό εμπόδιο που καθιστά δύσκολη τη διέλευση των διαπερατών από το δέρμα. Για το λόγο αυτό, υπήρξε σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες και συνεχίζει ακόμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 35 διαδερμικά προϊόντα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Περίπου 19 φάρμακα έχουν διαμορφωθεί σε διαδερμικά έμπλαστρα και έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η κύρια πρόκληση έγκειται στη διαμόρφωση μακρομορίων – πρωτεϊνών, μικρού παρεμβατικού RNA και άλλων προϊόντων βιοτεχνολογίας σε συστήματα διαδερμικής διανομής. Αυτή η πρόκληση εκπληρώνεται με προσεγγίσεις όπως μικροσκοπικές βελόνες (microneedles), ιοντοφόρηση(iontophoresis), σονοφόρηση (sonophoresis) και ηλεκτροδιάτρηση (electroporation). 

Συμπερασματικά…

Εν κατακλείδι, η πρόοδος στον τομέα των διαδερμικών έμπλαστρων, προσφέρει ευκαιρίες για: την αντιμετώπιση της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας πολλών από του στόματος σκευασμάτων, την αποφυγή της φόρτισης του γαστρεντερικού συστήματος, την αποφυγή του πόνου και της αναστάτωσης των ενέσεων και προσφέρει την επιλογή ελεγχόμενης απελευθέρωσης ουσιών. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των διαδερμικών επιθεμάτων πρώτης γενιάς, των χημικών ενισχυτών δεύτερης γενιάς και της ιοντοφόρησης επεκτείνουν τις δυνατότητες παράδοσης για τα μικρά μόρια, ενώ οι φυσικοί ενισχυτές τρίτης γενιάς (συμπεριλαμβανομένων των υπερήχων, της θερμικής αφαίρεσης και των μικροσωματιδίων) θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διαδερμική απελευθέρωση μακρομορίων και εμβολίων. Αυτές οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν τη στοχευμένη διάσπαση της εξωτερικής στιβάδας, – προστατεύοντας παράλληλα τους βαθύτερους ιστούς, – έφεραν το πεδίο σε ένα νέο επίπεδο δυνατοτήτων και θέτουν τη διαδερμική χορήγηση φαρμάκων και συμπληρωμάτων να είναι σε ένα αναπτυσσόμενο πλαίσιο  το οποίο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο τομέα της ιατρικής.

CITATION

Prausnitz MR, Mitragotri S, Langer R. Current status and future potential of transdermal drug delivery, Nat Rev , 2004, vol. 3 (pg. 115-24)
https://www.mpo-mag.com/contents/view_online-exclusives/2018-10-25/transdermal-drug-delivery-systems-market-to-reach-836-billion-in-2023
Journal of Drug Delivery Science and Technology, Volume 24, Issue 3, 2014, Pages 245-250
https://en.wikipedia.org/wiki/Transdermal_patch
http://ijpsr.com/bft-article/transdermal-drug-delivery-system-a-review/?view=fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700785/
https://www.prnewswire.com/news-releases/global-transdermal-drug-delivery-technologies-markets-and-companies-to-2026-300550057.html