Υπογονιμότητα: Σύγχρονος Τρόπος Ζωής και Προαγωγή Αναπαραγωγικής Υγείας

Υπογονιμότητα: Σύγχρονος Τρόπος Ζωής και Προαγωγή Αναπαραγωγικής Υγείας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με κύριο χαρακτηριστικό το άγχος, τα προβλήματα υγείας αλλά και τους υπόλοιπους παράγοντες όπως η οικονομική κρίση έχουν αυξήσει τα επίπεδα υπογονιμότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις σύγχρονες, ανεπτυγμένες χώρες.

Τι είναι η Υπογονιμότητα

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) υπογονιμότητα ονομάζεται η πάθηση του αναπαραγωγικού συστήματος, που ορίζεται από την αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο τακτικών ελεύθερων και φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι ένα στα έξι ζευγάρια παρουσιάζει πρόβλημα να συλλάβει παιδί, ενώ ένα στα δέκα θα ζητήσουν βοήθεια από ειδικό γιατρό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και που έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια για αντιμετώπιση, ξεπερνούν τις τριακόσιες χιλιάδες.

Γενεσιουργά Αίτια

Παρά την λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί, γυναίκες αλλά και άνδρες μπορούν να έχουν προβλήματα που προκαλούν θέματα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία δύο στα τρία περιστατικά προκαλούνται από γυναικεία θέματα ενώ, ένα στα τρία από αντίστοιχα αντρικά.

Πέρα από το άγχος της καθημερινότητας που αδιαμφισβήτητα παίζει σημαντικό ρόλο, τα κυριότερα παθολογικά αίτια που προκαλούν προβλήματα στην τεκνοποίηση στις γυναίκες είναι το ‘Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να  υπολογίζει ότι προσβάλλει τουλάχιστον 116 εκατομμύρια γυναίκες. Θέματα προκαλούν και τυχόν προβλήματα με το θυρεοειδή, τα ινομυώματα μήτρας, που πρόκειται ουσιαστικά για μία μη καρκινική μάζα ιστού που βρίσκεται στα τοιχώματα της μήτρας, καθώς και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, όπου οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να λειτουργούν πριν την ηλικία των σαράντα.

Στους άνδρες τα κυριότερα ζητήματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με τη ταχύτητα του σπέρματος, με παράγοντες που οδηγούν στη μειωμένη παραγωγή σπέρματος, καθώς και σε θέματα όπως ή κιρσοκήλη, που αφορά τη δυσλειτουργία των φλεβών των όρχεων.

Εκτός από τα παραπάνω μείζονα ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής. Συνήθειες όπως η  μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, η κακή διατροφή επιβαρύνουν τον οργανισμό προκαλώντας στη συνέχεια προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Θεραπεία

Η υπογονιμότητα θεραπεύεται ειδικά, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση. Από τις πιο σύνηθες επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή, το χειρουργείο, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η τεχνητή, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα προϊόντα της Life Pharma, ‘Fertil Care για γυναίκες και ‘Fertil Man’, για άνδρες αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών κατά το σχεδιασμό μιας εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζοντας αναπαραγωγική υγεία και θρεπτική υποστήριξη.

Close Menu
×
×

Cart